• 24 februari 2020
  • leestijd 3 min.

Achter de schermen: tussen drukproef en product

Na bestelling van een product sturen wij altijd een digitale drukproef waarop je kunt zien hoe het resultaat eruit komt te zien. Nadat  deze is goedgekeurd blijft het eventjes stil voordat je een verzendbevestiging krijgt en even later je bestelling op de juiste plek bezorgd krijgt. Juist in die tijd wordt er hard gewerkt om de producten te personaliseren. Wij gingen langs bij de drukkerij waar we al lange tijd mee samenwerken en kregen een kijkje achter de schermen. 

TampondrukIn de drukkerij waar promotieartikelen worden bedrukt

Eigenaar Kees leidt ons rond in de drukkerij, waar de geluiden getuigen van hardwerkende machines. Die worden nog altijd bediend door mensen, waardoor elk product door de handen van de drukkers gaat. We beginnen bij de tampondrukmachines, waar Kees uitlegt wat dat precies inhoudt: “Tampondruk is een heel authentieke manier van bedrukken. Van het logo op de drukproef maken we een cliché, een plaatje waar het te bedrukken gedeelte in is ge-etst. Vervolgens doen we de gewenste kleur verf in de ets en stempelt de tampondrukmachine het logo op het product. Het voordeel van deze techniek is dat er een siliconen stempel wordt gebruikt die zich makkelijk aanpaLegoblokjes als mal gebruikenst aan het oppervlak, waardoor die ook oneffen of rond kan zijn. Het product moet natuurlijk wel precies op de juiste plek liggen. Daarvoor gebruiken we een mal van legoblokjes of klei. Dit werkt perfect en is bovendien goedkoop en herbruikbaar.” Kees’ uitleg werkt verhelderend, want nu is het ook voor te stellen waarom een bedrukking met meerdere kleuren duurder is dan in één kleur: dit proces moet bij elke extra kleur worden herhaald. Deze manier van drukken wordt vaak bij onze pennen, notitieboekjes, USB-sticks en nog een heleboel andere producten toegepast.

 

Digitaal printen

We lopen door naaDopper worden digitaal bedruktr machines die er nóg groter en indrukwekkender uitzien. Hier valt vooral de enorme hoeveelheid Doppers op. Kees vertelt dat alle Doppers door digitale printers worden bedrukt. Deze machines werken al meer zoals de printers thuis, omdat ze op basis van vier kleuren alle kleuren rechtstreeks op het product bedrukken. Dit is ideaal, omdat je ontwerp daarom full colour en zonder extra kosten voor meerdere kleuren op de Dopper komt. “Het voordeel van digitaal printen is bovendien dat er geen hoge opstartkosten aan verbonden zijn, waardoor het ideaal is voor kleine en snelle opdrachten. Wel kan de machine alleen vlakke of licht gebogen oppervlaktes bedrukken en is dus niet zo flexibel als de tampondrukmachine.” Ja maar, vragen we ons af, die Doppers dan? Die zijn toch rond? “Dat is waar”, grinnikt Kees, “maar daar hebben we een trucje voor. Kijk, de doppen worden in elkaar geschoven. Dankzij een speciaal opzetstukje draaien ze heel langzaam rond, waardoor er toch rondom bedrukt kan worden en dat ook nog eens met een stuk of zes doppen tegelijk kan!” 

 

KleurverschilHet verschil tussen PMS-kleuren en digitale kleuren

Het grote nadeel van digitaal printen is dat de geprinte kleuren niet perfect overeenkomen met de officiële PMS-kleuren. Hierdoor kan een kleur dus net wat anders uitvallen dan je voor ogen had. Vaak scheelt het niet zoveel, maar Kees laat een waaier zien waaruit blijkt dat vooral tinten als oranje en groen te vrezen hebben dat ze niet helemaal overeenkomen met de bedoelde tint. Volgens Kees laten de meeste mensen zich daardoor echter niet tegenhouden. “Tegenwoordig zijn we zo gewend aan de digitale kleuren omdat praktisch al het drukwerk via die techniek geprint wordt, dat we het kleurverschil amper opmerken.”

 

Transferdruk werkt als een soort stickerTransferdruk

We zien nog één machine staan waar we nog niet langs zijn geweest. “De transferdrukmachine”, zegt Kees. “Die wordt vooral gebruikt voor textiel, zoals t-shirts en katoenen tassen. Hierbij wordt er een afbeelding of logo onder hoge druk en temperatuur op het product geperst. De plaatjes met daarop de bedrukking bestellen we elders en dan zorgen wij dat ze goed op de artikelen terechtkomen. Deze manier van drukken zorgt ervoor dat textiel uitgewassen kan worden en de bedrukking er niet afgaat.”

 

 

Duurzaam steentjeDozen opgevuld met papier in plaats van plastic

Kees vindt het belangrijk om ook met zijn drukkerij een duurzaam steentje bij te dragen. “Ik ben nog op zoek naar een goede milieuvriendelijke inktsoort, zonder dat er ingeleverd moet worden op kwaliteit. Daarnaast vullen we dozen voor het verzenden naar de klant op met papier in plaats van met het veelgebruikte plastic. Ook proberen we juist mensen aan te nemen die anders niet zoveel kans zouden hebben op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door hun leeftijd.” In ieder geval staat onze voorraad Doppers al bij de drukkerij, waardoor er niet alleen wordt bespaard op transportkosten, maar er ook minder transportbewegingen nodig zijn. De meeste bestellingen worden direct vanuit de drukkerij naar de klant verzonden, zodat de levertijd kort kan worden gehouden. Alles voor de klant!