• 3 december 2018
  • leestijd 4 min.

Energie besparen: het zit 'm in de kleine dingen

Energie besparen willen we allemaal wel. Dat kan ook makkelijk, want het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Er zijn een aantal grote veranderingen die je in je huis kunt aanbrengen om je energierekening omlaag te brengen, maar energiebesparing zit hem ook vaak in kleine dingetjes die geen of weinig geld kosten. En daarmee bespaar je dan wel weer op de uitgaven.

Ga zuinig om met je verwarming

Je kunt bijvoorbeeld tochtstrips onder de deuren plaatsen. Op deze manier houd je warmte beter vast en bespaar je aanzienlijk op stookkosten. En die stookkosten maken een heel groot deel uit van de energierekening. Houd ook alle tussendeuren zoveel mogelijk dicht en verwarm alleen de kamers waar je tijd in spendeert. Je kunt bovendien de kachel een graadje lager zetten dan dat je gewend bent. Waarschijnlijk merk je hier zelf vrijwel niets van, maar jaarlijks kan het je veel geld besparen. Elke graad lager scheelt 6 tot 7 procent aan verbruik!

 

De koelkast

Je koelkast vreet energie. Wanneer het tijd is voor een nieuwe koelkast doe je er dan ook goed aan om een koelkast aan te schaffen met een gunstig energielabel, het liefst A++. Ondertussen zijn er ook andere dingen die je kunt doen om je koelkast zo energiezuinig mogelijk te laten werken. Controleer de rubbers en vervang deze indien nodig zodat geen kostbare kou verloren gaat. Houd bovendien de deur zoveel mogelijk dicht. Bepaal dus wat je wilt gaan eten voor je de deur opendoet. Zet de koelkast bovendien niet te dicht tegen de muur, maar zorg voor een afstand van ongeveer tien centimeter. Op deze manier kan de warmte van de motor van de koelkast weg. Als dit niet het geval is, moet de koelkast harder werken om zijn temperatuur laag te houden. Je kunt de koelkast ook een handje helpen door deze niet in de zon of naast de oven te zetten. Zo hoeft er minder hard gewerkt te worden om de binnenkant koud te houden.

 

De wasmachine

Ook voor de wasmachine geldt dat een A++ machine minder energie verbruikt dan een variant met een minder goed energielabel. Je kunt zelf energie besparen door op een lagere temperatuur te wassen. Over het algemeen zal je was namelijk ook schoon zijn wanneer je deze op 40 graden wast in plaats van op 60 graden. Draai geen halve wasjes, maar zet de machine alleen aan wanneer de wastrommel goed gevuld is. Draai je wel een klein wasje, pas je programma daar dan op aan.

 

Koken

Je kunt geld besparen tijdens het koken door de deksel op de pan te doen. Op deze manier gaat tijdens het koken minder warmte verloren en zal het eten sneller klaar zijn. Kook bovendien in een pan van het juiste formaat. Op het moment dat je zin hebt in een kopje thee is het verstandig om niet veel meer water dan nodig te verwarmen. Dat kost extra energie. Vul je de waterkoker wel? Doe het gekookte water dan in een thermosfles als je nog meer thee gaat drinken. Op deze manier hoef je niet voor elk kopje thee de waterkoker aan te zetten.

 

Korter douchen

Korter douchen bespaart niet alleen water, maar ook energie. Om je hierbij te helpen kan een mooie douchecoach nuttig zijn. Met je eigen tekst of logo erop is het bovendien perfect als relatiegeschenk! Je kunt er ook voor kiezen om de douche iets minder heet te zetten. Dat scheelt namelijk in gasverbruik.

 

Lage energietarieven vinden

Maak gebruik van een energievergelijker om een energieleverancier te vinden die jou een goede prijs biedt voor de energie die je verbruikt. Op deze manier houd je geld over om te sparen voor bijvoorbeeld een nieuwe, zuinigere koelkast. Op die manier gebruik je het bespaarde geld om later nog meer te kunnen gaan besparen. Dat is pas echt slim bezig zijn!