• 1 november 2021
  • leestijd 5 min.

Waarom elke organisatie moet kiezen voor Fairtrade relatiegeschenken

Van 6 t/m 14 mei is het Fairtrade Week. Tijdens deze week – die twee keer in het jaar wordt georganiseerd — staan producten met het Fairtrade keurmerk centraal. Niet alleen in de supermarkt, maar ook bij Greengiving vind je Fairtrade producten. Denk aan de populaire katoenen tassen of Tony's Chocolonely repen. In deze blog lees je wat Fairtrade precies is en waarom een Fairtrade relatiegeschenk de betere keuze is.

Wat is Fairtrade precies?

Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Beide zijn erop gericht om boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden te helpen een betere positie te verwerven in de handelsketen. Het blauwgroene keurmerk vind je terug op producten als chocolade, bananen en koffie. Zowel losse ingrediënten als volledige producten kunnen worden gecertificeerd. Koop je zo'n Fairtrade product, dan weet je zeker dat de boeren een eerlijke prijs ontvangen.

 

De organisatie die het keurmerk uitgeeft is Fairtrade Nederland. In 1998 werd deze organisatie opgericht als stichting Max Havelaar, vernoemd naar de hoofdpersoon van het bekende boek van Multatuli (je weet wel, die dikke pil van de literatuurlijst). Het boek beschrijft de sociale misstanden in de koffieteelt en Max Havelaar die opkomt voor de lokale bevolking.

 

 

Fairtrade facts

Om je een indruk te geven van de grootte van Fairtrade: 

  • Wereldwijd zijn er meer dan 30.000 Fairtrade producten te koop 
  • Het Fairtrade keurmerk is vertegenwoordigd in 30 landen 
  • Er zijn 1,7 miljoen boeren uit meer dan 75 landen aangesloten bij Fairtrade boerenorganisaties 

Bron: Fairtrade Nederland

 

 

Waarom kiezen voor een Fairtrade relatiegeschenk?

Dat leggen we je graag uit. Met een Fairtrade relatiegeschenk... 

 

... lever je een concrete bijdrage aan het bevorderen van eerlijke handel. Bij de aanschaf van een fairtrade product kun je er namelijk zeker van zijn dat boeren(coöperaties) de minimumprijs ontvangen. Met deze minimumprijs kunnen ze in ieder geval de kosten voor duurzame productie dekken. Bovendien ontvangen de boeren de zogeheten Fairtrade Premie, die ze kunnen besteden aan bijv. bedrijfsontwikkeling en gemeenschapsprojecten. 

 

… laat je aan medewerkers, klanten en relaties zien dat het je niet ‘om het even is’ welk relatiegeschenk je uitdeelt, maar dat je bewust kiest voor een geschenk waarmee je impact maakt. Sterker nog, je laat zien dat je je inzet om een wereldwijd maatschappelijk probleem bij de bron aan te pakken.  

 

… zorg je dat het Fairtrade label zichtbaar is op veel verschillende plekken. Denk aan mensen die jouw fairtrade katoenen tas meenemen naar de markt of die jouw fairtrade t-shirt dragen tijdens het lopen van de marathon of de vierdaagse. Op die manier kun je mensen (wellicht onbewust) motiveren om ook een bijdrage te leveren. 

 

 

De 3 populairste Fairtrade relatiegeschenken

Het aandeel Fairtrade geschenken in ons assortiment groeit. Inmiddels zijn er drie productgroepen waar je fairtrade items vindt, namelijk in de categorie Fairtrade katoenen tassen, Tony's Chocolonely en duurzame kleding. Greengiving is officieel Fairtrade gecertificeerd voor het onderdeel katoenen tassen. De audit en certificering is gedaan door FLOCERT, de wereldwijde toonaangevende certificeerder voor Fairtrade.

 

 

1. Fairtrade katoenen tassen 

Katoenen tassen zijn een perfect duurzaam alternatief voor de plastic tasjes. Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Bij Greengiving gaan we nog een stapje verder met de collectie Fairtrade katoenen tassen. Deze collectie wordt steeds populairder en steeds meer klanten kiezen voor de Fairtrade variant. Dat moedigen we uiteraard aan, want hoe meer mensen voor Fairtrade kiezen, hoe meer impact we kunnen maken. 

 

Een aantal tassen uit deze categorie is heel bijzonder, want die hebben naast het Fairtrade label aan de buitenkant een eigen Greengiving label aan de binnenkant. Bijvoorbeeld de ecru fairtrade tas 150 gr./m2 of de zwarte fairtrade shopper. Op dit label staat een uniek artikelnummer. Aan de hand daarvan kunnen wij traceren waar de tas precies vandaan komt en hebben we de herkomst en productie van de tas precies in beeld. 

 

     

 

 

 

2. Fairtrade chocolade van Tony's Chocolonely 

De repen van Tony's Chocolonely zijn onweerstaanbaar lekker. Maar niet alleen dat, ze zijn ook nog eens Fairtrade en dragen bij aan Tony's missie om alle chocolade 100% slaafvrij te maken. Alle cacaobonen zijn traceerbaar en worden direct ingekocht bij Tony's partnercoöperaties in Ghana en Ivoorkust. Bovendien betaalt Tony's Chocolonely een extra premie bovenop de Fairtrade-premie, zodat de boeren beter rond kunnen komen.  

 

Naast de certificering hanteert Tony's Chocolonely 5 samenwerkingsprincipes om structurele verandering te bereiken en de cacaoketen duurzamer te maken. Meer weten? Bezoek onze merkpagina en lees het hele verhaal van Tony's Chocolonely

 

De Tony producten zijn bijzonder geschikt als giveaway, bedankje of attentie. Je kunt ze namelijk heel goed personaliseren (met wikkel of sticker) en je boodschap overbrengen. Weet je niet wat je moet kiezen? Deze doen het altijd goed: 

 

 

3. Fairtrade kleding 

Last but not least: fairtrade kledingitems. Hoewel eraan wordt gewerkt, heeft de textielindustrie helaas nog altijd niet zo'n positief imago als het gaat om duurzaamheid en eerlijke handel. Daarom is het des te belangrijker dat er fairtrade alternatieven op de markt komen. In onze collectie duurzame kleding vind je: 

De kledingitems zijn gemaakt van 100% biologisch katoen. Door de biologische katoenteelt, het gebruik van groene energie en efficiëntie in productie en transport wordt de uitstoot van CO2 met 90% verminderd. 

 

Extra duurzaamheidspunten: de fairtrade tassen en kledingitems worden bedrukt met GOTS-gecertificeerde inkt. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en is een wereldwijd keurmerk voor milieuvriendelijk en sociaal verantwoord geproduceerd textiel. 

 

 

Promoot je bedrijf met Fairtrade geschenken

Een belangrijk doel van relatiegeschenken is het promoten van je bedrijf, merk of organisatie. In deze tijd waarin duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog op de agenda staan, is de keuze voor Fairtrade geschenken een mooie stap. Heb je vragen of wil je dat we meedenken? Neem contact met ons op, we helpen je graag!