• 13 augustus 2018
  • leestijd 4 min.

Bespaar inkt met deze milieuvriendelijke lettertypes

Het bedrukken van logo’s en teksten is een belangrijk deel van onze werkzaamheden. Geïnteresseerd als we zijn om alles op een zo duurzaam mogelijke manier te doen, vroegen we ons dus af of er wat te doen viel aan het vele gebruik van inkt. Wat bleek? De lettertypes die je gebruikt, hebben daar veel invloed op. Benieuwd welke lettertypes je het best kunt gebruiken om milieuvriendelijk te printen?

Waarom milieuvriendelijke lettertypes?

Er zijn een aantal milieuvriendelijke lettertypes die niet helemaal volgedrukt zijn, maar waar kleine witruimtes in zitten. Daar zie je niets van wanneer je ze klein houdt, terwijl ze toch een hoop inkt besparen. De bedenker van het lettertype Ecofont zei zelfs dat als het lettertype wereldwijd zou worden toegepast, 490 miljoen printercartidges per jaar zouden worden bespaard. Dit zou een vermindering van de CO2-uitstoot met 6,5 miljoen ton betekenen, vergelijkbaar met 15 miljoen vaten olie. Goed voor het milieu dus, maar ook voor de portemonnee!

 

Welke lettertypes zijn inktbesparend?

Er zijn twee lettertypes speciaal ontwikkeld om inkt te besparen: Ryman Eco en Ecofont. De eerste is gratis, de tweede niet. Ecofont heeft ook nog eens software ontwikkeld die de vijf meest gebruikte lettertypes milieuvriendelijk maakt. Je kunt zelfs de lettertypes van je huisstijl eco-proof laten maken. Zo ben je niet genoodzaakt de originele ecofont te gebruiken, maar heb je toch een duurzaam lettertype!

 

 

 

Zijn er milieuvriendelijke standaardlettertypes?

Deze diensten van Ecofont zijn alleen niet gratis. En Ryman Eco kan een beetje licht en niet prettig leesbaar overkomen wanneer het klein is. Zijn er dan nog andere mogelijkheden? Gelukkig wel. Zo kun je er op letten om lettertypes zonder schreef of voetje te gebruiken. Deze nemen vaak onnodig veel inkt in. Times New Roman is een positieve uitzondering, want door de dunne lijntjes wordt er alsnog niet zoveel inkt gebruikt. Strakke lettertypes als Calibri en Century Gothic zijn ook goede opties. Gebruik dus ook geen vetgedrukte lettertypes op je drukwerk om zoveel mogelijk inkt te besparen.

 

Lettertypes en de inkt die je ermee gebruikt is echt iets waar je nooit echt bij stilstaat, maar nu lijkt het ons een logische keuze om milieuvriendelijke lettertypes te gebruiken. Een goede tip dus om je relatiegeschenken niet alleen duurzaam te laten zijn, maar ook op een duurzame manier te laten bedrukken!