• 14 juni 2023
  • leestijd 4 min.

Greengiving introduceert de Green Score

Al jaren zat dit idee in ons achterhoofd, maar nu is het zover: de Green Score staat live! De Green Score is een systeem waarbij we aan elk product een duurzaamheidsscore toekennen, weergegeven door middel van een groen blaadje. Onze websitebezoekers kunnen op deze manier makkelijk producten vergelijken én alle duurzaamheidsinformatie over het product zien.

Begin van dit jaar ontvingen we de EcoVadis Platinum certificering als erkenning en bevestiging van ons duurzaamheidsbeleid. Ondertussen waren we achter de schermen al druk bezig met het volgende duurzaamheidsproject: het ontwikkelen van de Green Score. Als een van de eerste partijen in de markt zijn we aan de slag gegaan met zo'n soort beoordelingstool. In deze blog vertellen we je er meer over.

 

Wat is de Green Score?

De naam zegt het eigenlijk al: een score voor de duurzaamheid van een product. Omdat duurzaamheid en mvo hoog in ons vaandel staan, selecteren we ons assortiment zorgvuldig en vinden we het belangrijk om transparant te zijn over de eigenschappen van onze producten. Daarvoor hebben we de Green Score ontwikkeld. Dit is een systeem waarbij elk product op verschillende onderdelen wordt beoordeeld en punten krijgt. Zo kijken we bijvoorbeeld naar de grondstof, het restproduct en de herkomst van het product.

 

Met de Green Score zetten we onze producten op een soort duurzaamheidsladder, en maken we inzichtelijk hoe de producten binnen ons assortiment scoren. Alle producten in ons assortiment zijn duurzaam, maar de Green Score laat de mate van duurzaamheid zien.

 

 

Waarom de Green Score?

We kunnen hard roepen dat onze producten duurzaam zijn, maar dat is niet voldoende. Het is - zeker in deze tijd - ontzettend belangrijk om duidelijk te zijn over aspecten als herkomst, grondstof en recyclebaarheid. Dat willen we niet alleen zelf, maar dat is ook wat de markt en klanten van ons vragen. Door een overzichtelijke tool als de Green Score kun je in één oogopslag alle relevante informatie over de duurzaamheid van het product zien. Dit helpt je ook bij het maken van een keuze.

 

Het mooie van de Green Score is dat je ook de onderlinge verhoudingen tussen producten kunt zien. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar de meest duurzame pen uit ons assortiment, dan kies je er een met het meest donkergroene blaadje (zoals de Senator pennen). Ben je op zoek naar een duurzaam notitieboekje, maar wil je niet dat die vanuit China of India komt, kies dan bijvoorbeeld voor een Bambook. In de pop-up op de productpagina kun je zien dat die in Nederland wordt geproduceerd. Zo kun je dus dankzij de Green Score verschillende producten met elkaar vergelijken en tot een weloverwogen keuze komen.

 

We hopen dat ook andere partijen in de branche hierover na (gaan) denken, zodat we gezamenlijk echt stappen kunnen zetten en zo duurzaam mogelijke producten kunnen aanbieden. Als we de onderkant (dus de producten die nu maar 1 of 2 blaadjes hebben) kunnen verbeteren, wordt uiteindelijk de bovenkant ook beter en schuiven we steeds verder de goede kant op.

 

Onderdelen van de Green Score

Bij het beoordelen van een product kijken we naar onderstaande aspecten. Dit zijn de onderdelen die wat ons betreft gezamenlijk een goed beeld geven van de mate van duurzaamheid.

 

  • Grondstof - is het materiaal geupcycled, gerecycled of hernieuwbaar?
  • Restproduct - uit hoeveel verschilende materialen bestaat het restproduct? (recyclebaarheid)
  • Herkomst - is het product dichtbij of juist ver weg geproduceerd?
  • Bedrukking - hoe milieuvriendelijk is de bedrukking?
  • Verpakking - is het product individueel verpakt?
  • Certificeringen - heeft het product een certificering?
  • Leverancier - in hoeverre draagt de leverancier bij aan duurzaamheid?

Voor elk onderdeel kan een product meerdere of mindere punten krijgen. Een product kan ook bonuspunten ontvangen, bijvoorbeeld omdat het gaat groeien en dus bijdraagt aan de biodiversiteit, of omdat het een uitzonderlijk lange levensduur heeft.

 

lees hier de uitgebreide uitleg over de Green Score

 

 

Green Score voorbeeld - Fairtrade katoenen tas

We laten je even een voorbeeld zien van hoe de Green Score eruit ziet bij de Fairtrade katoenen tas. Op de productpagina zie je rechtsboven het Green Score logo + het blaadje dat bij dit product hoort.

 

 

 

 

 

Als je hierop klikt, verschijnt er een pop-up scherm. Daarop kun je alle (duurzaamheids-)informatie van het product zien. Je kunt eventueel ook doorklikken naar de pagina met de uitgebreide uitleg over de Green Score.

 

 

 

 

Goed om te weten: je kunt ook filteren op de Green Score. Wil je dus de meest duurzame producten zien, filter dan op 'Green Score-aflopend'.