• 9 augustus 2017
  • leestijd 4 min.

Katoen, linnen, canvas... Wat is het verschil?

Al die verschillende materialen van tassen kunnen wel eens verwarrend werken. Want wat is nu precies het verschil tussen bijvoorbeeld katoen en canvas? De keuze van het materiaal wordt eenvoudiger wanneer je het verschil tussen de materialen inzichtelijk hebt. Wij leggen het voor je uit!

Katoenen tassen

Als eerste gaan we het over katoen hebben. Bij Greengiving bestaat het grootste gedeelte van het aanbod tassen uit katoenen tassen. En dat is niet voor niets. Katoen bestaat uit zachte, eencellige vezels, die uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant groeien. Deze vezels worden tot draden gesponnen waarvan zacht, luchtdoorlatend textiel wordt gemaakt. Katoenen tassen hebben als voordeel dat ze erg sterk zijn en dat ze gedetailleerd bedrukt kunnen worden. Ook kunnen katoenen tassen gewoon in de wasmachine en kreuken ze een stuk minder dan linnen. Katoen is dus een erg duurzaam natuurproduct!

 

Canvas tassen

Het kan verwarrend overkomen dat sommige tassen katoen worden genoemd en andere canvas, terwijl ze gewoon hetzelfde lijken te zijn. Nu is canvas ook aan te duiden als een grof, dicht geweven katoenen weefsel dat stevig aanvoelt. Het verschil met katoen zit ‘m dus hier in, dat canvas met grovere garens wordt geweven dan katoen wat uiteindelijk zorgt voor steviger textiel. Zo hebben canvas tassen vaak een gewicht van 250 of 260 gram per m2, terwijl katoen zeker 100 gram lager zit. Maar juist door hun gewicht zijn canvas tassen enorm duurzaam en lang te gebruiken.

 

Non-woven tassen

We merken vaak dat mensen niet goed bekend zijn met het materiaal non-woven, ook wel vliesstof genoemd. Non-woven wordt direct gemaakt van vezels, zonder dat er eerst garen van worden gemaakt. Hierdoor kan er een stap worden overgeslagen wat het materiaal goedkoop maakt en aantrekkelijk voor promotionele tassen. Verder is het materiaal erg licht en makkelijk schoon te vegen. Non-woven is alleen minder geschikt voor gedetailleerde bedrukkingen. Ook is non-woven niet zo duurzaam als bijvoorbeeld katoen, dat echt een natuurproduct is. Maar het is wel sterk en herbruikbaar materiaal, met als grote voordeel dat het goedkoop is.

 

Linnen tassen

Veel mensen spreken over linnen tassen wanneer ze katoenen tassen bedoelen. Linnen is namelijk een andere stof dan katoen. Het wordt gemaakt van de vezels van de vlasplant en is een duurzaam product. Het is dunner en gladder dan katoen maar kreukt wel meer. Linnen is duur vergeleken met katoen waardoor het niet echt wordt gebruikt voor promotionele en relationele tassen. Bij Greengiving komt je dus vooral katoen en canvas tegen.

 

Nu is het je vast allemaal een stukje helderder. Dus wil je een katoenen, canvas of non-woven tas bedrukken? Bij Greengiving bent je aan het juiste adres!